Følg to unge historiefortælleres rejse gennem Europa

Elena Askløf og Peter Laugesen har før rejst Europa tyndt. 28 lande på 12 måneder for at være præcis. Nu tager de af sted igen – og dine elever kan komme med. Fra september til december 2015 kan I sammen med de to historiefortællere gennem reportager og online livesessions få et indblik i nutidens Europa og særligt to af de største udfordringer, Europa står over for lige nu: flygtningestrømmene og omlægningen til et mere bæredygtigt samfund.

Elena og Peter har gennem de seneste to år rejst over 25.000 kilometer, boet i over 100 forskellige hjem og mødt mere end 500 unge europæere, som har delt deres historier med dem. Under overskriften 'I am European - I fight for' rejser Elena og Peter igen ud for at møde deres egen europæiske ungdomsgeneration.

På en fire måneder lang undersøgende rejse søger de svar på spørgsmålene: Hvad er situationen i Europa på flygtninge- og bæredygtighedsområdet? Hvad kan vi som borgere gøre for at forandre situationen? Og hvilke mennesker gemmer der sig bag avisoverskrifterne om bådflygtninge, kampen mod klimaforandringer og den politiske højredrejning?

De skal blandt andet møde græske højrenationalister, der laver suppekøkkener for deres landsmænd. En kvinde, der har viet sit liv til at hjælpe bådflygtninge på Sicilien. Unge mennesker, der har skabt en selvforsynende landsby i Spanien, og en miljøaktivist, der organiserer protester under klimatopmødet i Paris.

Undervejs uploader de videoer på globalstory.dk med interviews og reportager fra den virkelighed, de møder. Og i forlængelse af de temaer, reportagerne berører, vil der fire gange i løbet af semesteret være online livesession, hvor alle deltagende højskoler bliver stillet direkte igennem til Elena og Peter der, hvor de befinder sig.

Praktisk og tilmelding:

Skal din højskole være med? For 3.500 kr. får I adgang til alle materialer, samt de fire online livesessions. Praktisk info om livesessions følger, når I er tilmeldt. Alle kan være med. Livesessions og medieproduktioner er på engelsk, så også jeres internationale elever kan være med. Tilmeld din højskole ved at sende en mail til international konsulent Sara Skovborg Mortensen sam@ffd.dk med navn, telefonnummer og mail på den person, der er jeres skoles kontaktperson.

Temaer for live-sessions

Live fra Samsø: Take off
Mandag den 7. september 2015 er der take off, hvor du kan møde Elena og Peter online første gang. De fortæller om den rejse, de netop har begivet sig ud på, hvor de blandt andet besøger Samsø, Istanbul, Athen, Palermo, Madrid, Paris, Berlin og Krakow. Som højskoleelever kan I allerede fra start komme med input til, hvilke spørgsmål de skal stille de europæere, de møder.

Live fra Palermo: Europas flygtninge
Tirsdag den 27. oktober 2015 er der fokus på flygtninge. Elena og Peter fortæller om deres arbejde med flygtningeproblematikken i Tyrkiet, Grækenland og Italien og ser nærmere på den situation, som bådflygtningene og lokalbefolkningen står over for på Sicilien. Denne livesession handler om forskellige holdninger og indsatser i forhold til flygtninge.

Live fra Madrid: Politiske forandringsmetoder
Mandag den 16. november 2015 fokuserer vi på politiske forandringsmetoder. På hele rejsen møder Elena og Peter unge mennesker, der skaber forandringer. Denne livesession handler om forskellige måder, man kan skabe forandringer på. Eksempelvis ved at lave gadeaktivisme, frivilligt arbejde, kritisk kommunikation eller lokal organisering. 

Live fra Paris: Bæredygtig omstilling
Torsdag den 3. december 2015 fokuserer vi på bæredygtighed. Klimatopmødet i Paris er netop skudt i gang, og der er stort pres på politikerne og forhandlerne om at nå frem til en ambitiøs klimaaftale. Denne livesession tager udgangspunkt i klimatopmødet, men den handler lige så meget om de bæredygtige omstillingsinitiativer, som Elena og Peter har mødt på deres vej - herunder selvforsynende landsbyer og miljøaktivister, der går på gaden i Paris for at påvirke magthaverne.