Højskole med praktik er formlen for ny jordbrugslinje
Publiceret 04-01-2018
Højskolenyt
Bæredygtighed
Jyderup Højskole vil lave en "omvendt Grundtvig" ved at invitere de unge lærde ud i marken.
Som en del af linjen Det Lille Jordbrug skal eleverne i praktik og tage del i driften på danske gårde.
Kom tættere på landbruget med ny højskolemodel
Mange byboere drømmer om alternative boformer og -fællesskaber langt fra byens puls og tættere på naturen. Men hvad stiller man op med tre hektar jord, og hvordan kommer man i gang med at dyrke sine egne fødevarer?
Disse praktiske barrierer vil Jyderup Højskole forsøge at nedbryde, når skolen til marts søsætter linjen Det Lille Jordbrug, som i samarbejde med danske gårde byder på en helt ny kombination af højskole og (arbejds)livet på landet.
En omvendt Grundtvig
Grundtvig skabte som bekendt ideen om højskoler med fokus på at oplyse befolkningen (især bønderne) om den danske historie, kultur- og samfundsforhold og demokratisk dannelse.
Til foråret ændrer Jyderup Højskole lidt i Grundtvigs opskrift, når et nyt linjefag skal lære eleverne at dyrke jorden og reflektere over livet og arbejdet på landet.
Vi har talt med Nanna Brendholdt Thomsen, som er lærer på Jyderup Højskole og en af hovederne bag ideen:
Det var oplagt at koble højskole og landbrug stærkere sammen igen, som da højskoletraditionen startede. Vi snakkede om at vende Grundtvig på hovedet og få folk, som lever og er uddannet i byerne, tilbage på landet og få en forståelse for, hvad der rent faktisk sker her.
Nanna Brendholdt Thomsen, højskolelærer på Jyderup Højskole
Det Lille Jordbrug er tilrettelagt sådan, at eleverne i løbet af deres ophold er sammenlagt seks uger på højskole og 17 uger i gårdpraktik. De kan vælge imellem at blive en del af driften på henholdsvis Hellevad Vandmølle, Søtoftes jordbrug eller Farendløse Mosteri.