Lisbeth Trinskjær: "Højskolen må ikke bare underholde"

Publiceret 07-05-2019

Højskolen er skabt til at være politisk og forpligtet til at handle på samfundsudfordringerne, gjorde FFD's formand Lisbeth Trinskjær det klart, da hun holdt sin beretning på højskolernes årsmøde.

Højskolernes formand, Lisbeth Trinskjær, på talerstolen til FFD's årsmøde


Højskolens stemme er vigtig

Den 3.-4. maj holdt FFD årsmøde på Rødding Højskole. I den forbindelse gik højskolernes formand Lisbeth Trinskjær på talerstolen for at holde den årlige beretning på vegne af foreningens bestyrelse.

Valget står for døren, og højskolerne er som partierne klar til give deres bud på, hvad der skal tænkes med i et regeringsgrundlag, indledte Lisbeth Trinskjær.

Højskolerne vil gerne spille en rolle omkring integration, det gode seniorliv, trivsel, bæredygtighed, unge på kanten og helt almindelige unge. 

Men alt er ikke som det plejer, pointerede hun og addresserede de nye proteststemmer, som den seneste tid har skabt virak i båder medier og i de københavnske gader:

Vi har Rasmus Paludan, som pakker koranen ind i bacon, og Klaus Riskjær, som kalder sin kommende folketingsgruppe for vandbærere. Det er en anden form for demokrati end det, vi er vant til.

Lisbeth Trinskjær

Vi må ikke tage demokratiet for givet

"Det danske samfund bygger på demokrati, som vi ikke må tage for givet. Vi ved, at ting kan ændre sig, men de gør det ikke af sig selv," fortsatte formanden og ytrede tilmed en bekymring for demokratiet og folkets faldende tillid til det.

Når undersøgelser viser, at færre og færre globalt abonnerer på demokratiet som førstevalg, og fake news er med til at opildne de kræfter, der ønsker destabilisere demokratiet, er der brug for en modstemme.

Vi har som højskolebevægelse et medansvar - sammen med medier og folkevalgte m.fl. - for at værne om demokratiet, bidrage til det og udligne kløfterne mellem polariserede stemmer.

Vi har en opgave. Vi må ikke bare underholde. Dét at møde mange mennesker med dét, vi står på, forpligter.

Lisbeth Trinskjær

Med reference til de mange unge og ældre, der årligt lægger deres vej forbi højskolerne, er det vigtigt, at vi er vores ansvar bevidst, slog Lisbeth Trinskjær fast: 

"Vi har en opgave. Vi må ikke bare underholde. Dét at møde mange mennesker med det, vi står på, forpligter. Valget kommer om lidt, og jeg er glad for, at vi samler folk på tværs. Jeg er også glad for, at vi har Frirummet og sætter det gode eksempel med at rejse debatten om debatten."

Unge har brug for politiske forbilleder, og der skal skabes plads til dialogen og nuancerne. Det skal vi bidrage til.

Stærke rødder

Selvom højskolen står på samme værdier som for 175 år siden, vil højskolens opgave blive ved at forandre sig i takt med samfundets udvikling og de nye generationer, der er med til at forme den, sagde Trinskjær:

"Højskolen handler ikke længere om at gøre viden tilgængelig for de unge – opgaven er at inspirere moderne mennesker til at navigere i kompleksiteten. Vi skal være relevante til enhver tid. Vores rødder kræver, at vi ikke går på kompromis med, hvad vi står får. Højskolerne har overlevet 175 år på trods," slutter hun.

Læs også

Sigurd Barrett modtager Den Folkelige Sangs Pris

Lisbeth Smedegaard Andersen vandt konkurrence om jubilæumssang