I miljøets tjeneste: Sådan forvandler du postevand til rengøringsmidler uden uønsket kemi

Publiceret 09-12-2020

Hundredvis af mennesker bor, lever og udfolder sig i højskolernes bygninger, og det kræver professionel rengøring på daglig basis. På Vejle Idrætshøjskole har de knækket koden til, hvordan man undgår, at det store forbrug af rengøringsmidler bliver en miljøbelastende affære.

Bæredygtighed og rengøring kan godt synes uforeneligt, da de fleste produkter på markedet er tilsat kemikalier, der er hårde for miljøet. 73 % af landets højskoler tager miljøbelastning fra rengøring alvorligt og benytter af samme årsag svanemærkede og bionedbrydelige rengøringsprodukter.

På Vejle Idrætshøjskole har de taget skridtet videre og fundet et alternativ, der er godt for både miljøet og økonomien.

Grøn rengøring med vand, salt og strøm

Ved at tilsætte salt og strøm til almindeligt postevand under de rigtige forhold kan man omdanne vandet til det, der populært kaldes ECA-vand, hvilket er den engelske forkortelse for elektrokemisk aktivering.

Vi investerede i anlægget for et par år siden, monterede det i et centralt beliggende rengøringsrum og har været rigtig glade for det lige siden

Lars Olesen, viceforstander på Vejle Idrætshøjskole

På Vejle idrætshøjskole bruges ECA-vand til rengøring af alle overflader, der rengøres manuelt. Med kombinationen microfiberklude, der fjerner fedt, og ECA-vandet, der desinficerer, får du rene overflader uden brug af miljøbelastende og allergifremkaldende kemikalier.

”Vi investerede i anlægget for et par år siden, monterede det i et centralt beliggende rengøringsrum og har været rigtig glade for det lige siden,” siger viceforstander Lars Olesen fra Vejle idrætshøjskole.

”Vi bruger det til alle vores overflader. I køkkenet, i spisesalen, på elevernes værelser og på fællesområder, hvor der rengøres uden maskiner. Det lugter umiddelbart lidt af klor, men det aftager hurtigt. Det har været en stor gevinst for allergikere,” siger Lars og tilføjer, at det samtidig er er en rigtig rar fornemmelse at kunne gøre rent uden kemikalier.

”Jeg forestiller mig, at et anlæg som dette sagtens kan tjene sig selv hjem. Det er testet af andre og af os, og resultatet er super tilfredsstillende”.

Intet vidundermiddel uden udfordringer

Der er dog to udfordringer. Den ene er gulvvask med maskine, da den fedtfjernende microfiberklud spiller en vigtig rolle for, at rengøringen er komplet. Det andet er rengøring af badeværelser, da ECA-vand ikke fjerner kalkrester.

”Vi overvejer et blødgøringsanlæg til skolen, der fjerner kalken og vil lette denne del. Inden længe vil vi også afprøve vandet som skyllemiddel,” siger Lars Olesen, der selv har været involveret i anskaffelsen af anlægget.

”Jeg mener, vi gav ca. 20.000 kr. for det, men der findes mange varianter i forskellige størrelser, der dækker individuelle behov, og så er det da rart at kunne gøre rent uden at belaste miljøet med ødelæggende kemikalier,” afslutter han.