Der findes ingen dårlige dage på kontoret

Publiceret 30-09-2020

ADMINISTRATION Selv når tingene driller, får de sig et godt grin på kontoret på Nørgaards Højskole. I hvert fald når sekretær Mette Lysdal er med. Hun kan tale med alle, har en forkærlighed for koordinering og overblik og navigerer trygt mellem at fungere skiftevis som kontorassistent, mentor og kursusleder. Sådan er hun et tandhjul blandt mange i det store praktiske maskineri, der holder højskolen sikkert i gang.

Af Ditte-Marie Baungaard Christensen, kommunikationsmedarbejder i FFD. Foto: Morten Rygaard.

Nørgaards Højskole, det er Mette,” lyder den venlige stemme, når du ringer til højskolen tæt ved Bjerringbro og får fat i kontoret. Mette Lysdal er én af skolens sekretærer, som kan svare på alverdens praktiske spørgsmål om livet på og uden for højskolen. Samtidig holder hun fingeren på højskolens puls, når hun koordinerer lokalefordeling, opdaterer programmer, booker udflugter og busser, sender programmer ud, tager sig af udlejninger, arrangerer korte kurser som kursusleder osv.

”Der er rigtig meget koordinering i huset på alle mulige planer og i forskellige dele af planlægningen. Men det er sjovt. Det er et puslespil, vi skal have til at gå op. Det er fedt at mærke den energi, der ligger i at få alle afdelinger til at arbejde sammen. Det kan jeg rigtig godt lide.”

Mette har været ansat på Nørgaards Højskole i otte år, hvor hun brugte de to første på at uddanne sig til kontorassistent på højskolens kontor. Inden da kørte hun tit forbi højskolen uden at tænke nærmere over, at den var der. Den dag hun ledte efter en voksenlæreplads, foreslog en ven, at Mette bankede på højskolens dør.

"Det er et puslespil, vi skal have til at gå op. Det er fedt at mærke den energi, der ligger i at få alle afdelinger til at arbejde sammen."

Mette Lysdal, sekretær på Nørgaards Højskole

”Jeg har egentlig arbejdet på kontor i mange år, haft butik og sådan noget, men har aldrig taget mig en kontoruddannelse. Og så søgte jeg forskellige steder som voksenelev, men det var ikke nemt, og der var flere, der syntes, jeg havde for meget erfaring. Men ikke her på Nørgaards. De kunne se fordelen i, at jeg kunne meget i forvejen.”

Heldigvis bliver man aldrig for gammel til at tage på højskole, mener Mette. Så selvom hun aldrig selv nåede at komme på højskole i sine unge dage og siden lidt har fortrudt, så går det nok.

”Det kommer ind under huden på én, men jeg ved ikke helt, hvordan jeg skal forklare det. Højskolelivet er jo lidt en livsstil. For mig er det i hvert fald ikke kun et arbejde, hvor jeg går hjem og ikke tænker mere over det. Jeg kan godt lide den grundlæggende tankegang, der er omkring højskolen, så den grundtvig-koldske tankegang er en meget stor del af min hverdag. Jeg kan også godt lide, at der er morgensamling hver dag og musik i huset.”

Døren står altid åben

Døren til højskolens kontor, hvor Mette eller en af hendes kolleger i administrationen sidder klar til at tage imod både elever og kursister, står altid åben. De bliver spurgt om alt fra vaskekort til lægetider og andre praktiske ting, og sådan får de en god relation til højskolens elever og kursister på kontoret.

”For nogen er det første gang, de er på højskole. Så kan vi mærke, de søger os mere. Vi kan da også mærke, at der indimellem er nogle elever, man næsten ikke får at se, og så er der nogle, der kommer mere. Det er meget forskelligt, om de har brug for vejledning og finder tryghed ved at vide, at de altid kan komme ind. Døren står altid åben ind til os.”

Kontakten til højskolens elever er en anden end den relation, som lærerne opbygger undervejs i et langt ophold med tæt daglig kontakt. Men det kan også have sin fordel at have plads ét fast sted på skolen og være en del af højskolens hverdag på en anden måde. Det oplevede Mette i foråret, da hun havde sin første mentorelev, efter at være blevet uddannet som mentor gennem FFD’s mentorordning.

”Der er fin sammenhæng mellem at være mentor og sidde på kontoret. Der kan være en fordel i, at jeg ofte er på skolen, så mentoreleven altid kan komme forbi. Jeg er i hvert fald nem at komme til – de ved, hvor jeg er. Jeg er måske også en mere upartisk person for eleverne, fordi jeg ikke er en del af deres undervisningshold.”

"Det er jo fedt, at vi også opfatter hinanden som kollegaer på tværs af højskolerne. Det, synes jeg, er rigtig rart."

Mette Lysdal

”Alle dage er gode dage,” svarer Mette prompte, når hun skal beskrive en god dag på kontoret. Når hun oplever udfordringer, så relaterer det sig næsten altid til IT. Og som Mette siger, så er der meget IT, når man arbejder på kontor. Når teknikken driller, så finder Mette sparring blandt sekretærer på andre højskoler. Derfor har hun engageret sig i den gruppe, der i samarbejde med FFD arrangerer sekretærkurser for alle landets højskoler.

”Vi er nogle stykker, der bruger hinanden rigtig meget. Så skal vi ikke alle sammen opfinde den dybe tallerken hver gang. Jeg synes, det er godt, at vi er gode til at dele. Det er jo fedt, at vi også opfatter hinanden som kollegaer på tværs af højskolerne. Det, synes jeg, er rigtig rart.”

Læs mere og tilmeld dig Sekretær- og forretningsførerkurset 3. november 2020

Mette Lysdal

50 år, sekretær på Nørgaards Højskole. Navigerer trygt mellem at fungere skiftevis som kontorassi-stent, mentor og kursusleder.

Bor i Bjerringbro i nærheden af højskolen med sine to børn.