SU-reform: Højskolerne går ram forbi

Trods stramninger lader det ikke til at regeringens netop fremlagte SU-reform rammer de danske højskoler. Mulighederne for at tage et afklarende højskoleophold mellem ungdomsuddannelse og videregående uddannelse indskrænkes ikke af reformen, vurderer generalsekretær, Niels Glahn.


Forår 2013
Af Marie Ørbæk Christensen

Ny SU-reform giver bekymringer

Regeringens kommende SU-reform har op til offentliggørelsen givet højskolerne en smule sved på panden. I medierne har snakken den sidste måned gået på det sjette års SU, altså de ekstra 12 SU-klip, man som studerende har til rådighed, hvis man eksempelvis forlænger sin uddannelse eller skifter studie undervejs. Spekulationerne gik blandt andet på, om retten til det sjette års SU ville blive fjernet for studerende, der ikke går i gang senest et år efter studentereksamen.

Stadig mulighed for to sabbatår

Heldigvis for højskolerne kan de unge studenter stadig holde to års sabbat, inden de kaster sig over en videregående uddannelse, uden det ændrer deres mulighed for i alt seks års SU. Og det værdsætter man i Folkehøjskolernes Forening, fortæller generalsekretær, Niels Glahn.

"Muligheden for to års sabbat har stor betydning for højskolerne. Rigtig mange unge bruger deres første sabbatår på at tjene penge og rejse. Og finder de først ud af efter dette år, at de endnu ikke er afklaret om deres valg at uddannelse, er det afgørende at de har mulighed for eksempelvis at tage på højskole og afsøge den afklaring, uden det giver dem et rap over fingrene i deres videre uddannelsesforløb,"  forklarer han.

Det sjette SU-år fredet

I den netop offentliggjorte SU-reform er det sjette års SU fredet, så længe den studerende går i gang med en uddannelse senest to år efter endt uddannelse. Og den regel ser Niels Glahn blot som en gulerod tilsvarende den snarligt afskaffede regel om, at man med maksimalt to års pause må gange sit gymnasiale gennemsnit med 1,08.

"Incitamentet for at komme i gang efter senest to år har hele tiden været der, og derfor ser jeg ikke stramningen vedrørende det sjette års SU som en barriere for højskolerne,"  fortæller Niels Glahn, som er glad for, at studievejledere ikke fremover skal haste de vejledningssøgende udenom højskolerne for at undgå mindre SU. Et højskoleophold kan nemlig være det helt rigtige sted, hvis man ikke er sikker på, hvilken uddannelse, der er det rigtige.

"På højskolerne bakker vi op om regeringens mål med at få endnu flere til at tage en videregående uddannelse, og studieforberedelse er en meget væsentlig del af et højskoleophold. 70 procent af alle højskoleelever er afklaret om deres valg af uddannelse, når de forlader højskolen, og derfor er vi selvfølgelig glade for, at kommende højskoleelever ikke forhindres i at tage på højskole med frygt for at modtage mindre SU i den anden ende,"  forklarer han.

Kort og godt

  • Holder man pause i maksimalt to år efter adgangsgivende eksamen og inden studiestart, bevarer man retten til 12 måneders ekstra SU. Der er således tid til både at spare op til og tage på højskole.
  • Karakterbonusreglen om at man inden for to års pause må gange sit eksamensgennemsnit med 1,08 afskaffes i forbindelse med SU-reformen.

Vil du vide mere