Mangfoldighed og nye målgrupper

Mangfoldighed og nye målgrupper er for FFD en bred indsats der omhandler rekrutteringen af nye elevgrupper, vores pædagogiske indsats på skolerne, vores samarbejder og vores kommunikation. Mangfoldighed forstås og praktiseres på mange forskellige måder på højskolerne, hvilket er en stor styrke for foreningen.
Hvad er mangfoldighed?
”Det er først når folk, øh, spørger: ”Nååå, hvor er du fra?”, som det første, altså i stedet for at spørge, hvem jeg er, hvis det giver mening. Så er det dér, hvor jeg føler mig anderledes. Så bliver det lidt akavet. Hvor jeg egentlig gerne vil ses ligesom dem…”
Elev, Mangfoldighedsundersøgelsen 2020
I FFD arbejder vi ud fra Institut for Menneskerettigheders forståelse af begrebet mangfoldighed:
Mangfoldighedsbegrebet omfatter diskriminationsgrundene (køn, hudfarve, etnisk oprindelse, seksuel orientering, national og social oprindelse, alder, tro eller religion, handicap og politisk anskuelse), men også andre forskelle såsom uddannelse, erhvervserfaring og i bred forstand kompetencer og viden.
Institut for Menneskerettigheder
Tilgangen til mangfoldighed følger de fem MIA-principper, ligeledes udviklet af Institut for Menneskerettigheder:
- Gør mangfoldighed til en ressource
- Sikre lige muligheder og forhindre diskrimination
- Inkluder alle minoritetsgrupper i en mangfoldighedsstrategi
- Ret indsatsen mod alle faser af ansættelsesforholdet
- Inddrag medarbejdere og målgrupper i processen
Mangfoldighedspuljen
I 2019 blev Mangfoldighedspuljen oprettet for at understøtte højskolernes arbejde for, at udvikle elevsammensætningen mod større mangfoldighed og befolkningsrepræsentativitet. Mangfoldighed forstås bredt og omfatter blandt andet elever med etnisk minoritetsbaggrund, unge uden ungdomsuddannelse, voksne i job og elever med funktionsnedsættelser.
Læs mere om Mangfoldighedspuljen og hvordan du søger
Undersøgelse og kortlægning af mangfoldighed på højskolerne
Højskolernes arbejde med mangfoldighed nytter! En undersøgelse af mangfoldighedspuljen viser, at et højskoleophold bidrager positivt til minoritetselevers trivsel. Samtidig peger rapporten også på udfordringer i højskolernes mangfoldighedsprojekter og anbefaler bl.a., at skolerne arbejder mere for at sikre, at eleverne føler sig inkluderet.
FFD har løbende gennemført en kortlægning af alle de projekter, der har fået bevilget penge fra mangfoldighedspuljen og er senest opdateret i januar 2021. Kortlægningen viser, at 59 projekter har modtaget penge mens 65 har ansøgt.
Se resultaterne og få mere viden om mangfoldighed på højskolerne