Science-lærer: Højskolen er ikke på radaren hos kommende ingeniører
Publiceret 02-10-2018
Pædagogik og udvikling
REPORTAGE. På højskolerne er 3D-printere og lasercuttere begyndt at rykke ind i værkstederne, og eleverne byder den teknologiske 'gør-det-selv'-bølge velkommen. Spørgsmålet er, om de nye fag og faciliteter kan være med til at tiltrække en ny elevgruppe.
Naturfagligt netværksmøde på Rønde Højskole. Fra venstre: Martin Madsen og Lars Olesen (henholdsvis lærer og viceforstander på Vejle Idrætshøjskole).
DIY - tilsat moderne teknologi
”Vi er kommet med på en trend, vi ikke var klar over eksisterede,” siger Poul Abildgaard (Science-lærer på Rønde Højskole) og refererer til lokalet, vi sidder i, som på mange måder opfylder kriterierne for det, man i dag kalder et MakerSpace.
Foruden paraden af 3D printere, er rummet fyldt med værktøj, reservedele til robotter, og i et tilstødende depot står en lasercutter, der ligeledes kan benyttes af skolens elever.
Atmosfæren blødes op af et par store lænestole og et lille tekøkken, der inviterer til at hænge ud, spille spil eller læse en avis, mens andre eksperimenterer med de avancerede maskiner.
16 lærere fra fem forskellige højskoler er samlet i Rønde til et naturfagligt netværksmøde med fokus på MakerSpaces, som er et hypet fænomen inden for naturvidenskab, innovation og teknologi. Ved MakerSpace forstås et kreativt værksted, hvor folk med interesse for IT, teknologi og videnskab mødes, udveksler idéer og skaber noget sammen. Tanken er, at alle kan tage del i den innovative proces, da det er idéerne, der driver værket. Helt lavpraktisk kan man kalde det moderne teknologis svar på en 'gør-det-selv'-kultur.
Og selvom flere højskoler har oprustet på maskiner og faciliteter og i stigendde grad udbyder teknik-, maker- og natufag, står bevægelsen overfor en potentiel fælles udfordring i at tiltrække naturfagligt interesserede elever.
"Hvis ikke flere højskoler udbyder Science, får vi svært ved at nå ud til den type elever. Som det er nu, er vi ikke inde på radaren hos kommende ingeniører," siger Poul, der ligger vægt på, at højskolens Science-undervisning altid skal have en krog i virkeligheden og skabe rum for videnskabsteoretiske, -historiske og -etiske diskussioner.
Dagens netværksmøde lægger op til, at lærerne med hver deres faglige udgangspunkt, deler egne erfaringer og pædagogiske tilgange til arbejdet med naturfag, teknologi og åbne værksteder på højskolerne.